فهرست مطالب
نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 13 (بهار 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/10/01
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-24
محیط شهری ایتلافی از سازمان هاست که از طریق فرایند غیرمطمینی از چانه زنی ها و تعدیل متقابل خواسته ها، به سمت تحقق اهداف متکثر حرکت می کنند. چون یکی از مسایل راهبردی سازمان های شهری، قدرت گروه هایی است که توان تحمیل محدودیت هایی بر سازمان دارند، تفکر راهبردی نه تنها باید سیستمی از راهبرد برای دستیابی به مزیت رقابتی و ایجاد ارزش خلق کند که باید راهبرد مشروعیت را برای توجیه حقانیت راهبرد سازمان از طریق یک فرایند چانه زنی سیاسی با سایر نهادها در شهر ارایه کند. پژوهش حاضر درپی آن است که به بررسی و اولویت بندی مولفه های قدرت موثر بر تفکر راهبردی در عرصه مدیریت شهری در شهر خرم آباد بپردازد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. متغیرهای پژوهش مولفه های قدرت موثر بر تفکر راهبردی هستند که از طریق روش دلفی و مدل تاپسیس شناسایی و رتبه آن ها مشخص شدند. جامعه آماری متشکل از متخصصان و خبرگان مدیریت شهری خرم آباد شامل خبرگان دانشگاهی، مدیران اجرایی، مشاوران درحوزه طراحی و اجرای راهبرد و تعداد 14 نفر است. در گام اول با مطالعه مدل ها و رویکردهای تفکر راهبردی و نظریه های قدرت در شهر، ده مولفه شناسایی و سپس با روش دلفی و با نظر خبرگان و در سه مرحله نهایی و در گام سوم از روش تاپسیس به منظور رتبه بندی مولفه ها استفاده شد. در نهایت و با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل تاپسیس، مولفه های منابع قدرت سازمان های شهری، ساختار انگیزشی ذینفعان و نحوه تعامل بین ذینفعان کلیدی و میدان قدرت در شهر، مولفه های مهم قدرت موثر بر تفکر راهبردی در مدیریت شهری هستند.
کلیدواژگان: تفکر راهبردی، قدرت، مدیریت شهری، خرم آباد -
صفحات 25-46
بافت مراکز تاریخی شهرهای ایران بهمراه آثار کالبدی و معنایی آن، نمایانگر جذابیت، وجوه تمایز و خصوصیات منحصربفرد مکانی، تاریخی و فرهنگی شهری است. این در حالی است که این ارکان ارزشمند و هویت بخش در شهرها، با مشکلات فراوانی در ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... روبرو هستند، و بی توجهی به مشکلات این بافت ها با توجه به گذر زمان و عمر زیاد ابنیه ارزشمند آن، می تواند به نابودی فرهنگ و هویت یک جامعه منجر شود. بافت تاریخی و مرکزی شهر همدان به عنوان یکی از شهرهای قدیمی و با تمدن کشور در پی تضاد بین کارکردهای گذشته و نوین، دچار محدودیت توان و ظرفیت زیرساختی و کالبدی در بافت شده و روابط ناهمگونی را بین محتوای کارکردی و ساخت کالبدی آن ایجاد کرده است. در این راستا هدف پژوهش حاضر شناسایی و تعیین محدوده کالبدی بافت تاریخی و هسته مرکزی شهر می باشد. روش مطالعه تحلیلی - توصیفی است و بر مبنای اطلاعات نقشه ای (سال 1335) و با استفاده از نظرات کارشناسی خبرگان پژوهش، چهار گزینه برای محدوده بافت تاریخی شهر ارایه شد. در ادامه با استفاده از روش دلفی شاخص های تعیین محدوده کالبدی مناسب استخراج و با استفاده از روش سلسله مراتبی (AHP) محدوده های پیشنهادی اولویت بندی شدند. بر اساس یافته های پژوهش و تحلیل گزینه های پیشنهادی بر مبنای شاخص ها، گزینه اول (رینگ مرکزی شهر) با امتیاز(29/1)، بیشترین درصد مطلوبیت را به عنوان محدوده کالبدی بافت تاریخی شهر همدان به خود اختصاص داد.
کلیدواژگان: هسته های تاریخی، مدیریت واحد بافت تاریخی، منطقه بندی هسته مرکزی، شهر همدان -
صفحات 37-68
تاب آوری شهری به توانایی یک سیستم شهری در مقیاس زمانی و فضایی برای حفظ یا بازگشت سریع به عملکردهای مطلوب گذشته گفته می شود. امروزه یکی از عمده ترین مسایل و مشکلاتی که بیشتر کلان شهرهای جهان با آن دست به گریبان اند، مخاطرات طبیعی است که همواره سکونتگاه های بشر و جان انسان ها را تهدید می کند و در مدت کوتاهی می تواند خسارات و تلفات بسیار گسترده ای برجای بگذارد. در این راستا، پژوهش حاضر باهدف ارزیابی ابعاد تاب آوری شهری در برابر مخاطرات طبیعی در شهر خرم آباد تدوین شده است. تحقیق حاضر برحسب هدف، کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها یک تحقیق تحلیلی می باشد و ازلحاظ نحوه اجرا، از نوع پیمایشی و برحسب روش تحقیق از نوع کمی می باشد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS، مدل های ترکیبی (FARAS + FKOPRAS) و FBMW استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی-محیطی، نهادی-سازمانی)، نشان داد، وضعیت تاب آوری شهری در خرم آباد ضعیف است و بر اساس مدل های ترکیبی (آراس فازی و کوپراس فازی)، بعد اجتماعی با مقدار وزن 00/34، بالاترین میزان تاب آوری و بعد نهادی-سازمانی با مقدار وزن 00/30، کمترین میزان تاب آوری را در شهر خرم آباد در مقابل سیلاب به خود اختصاص داده اند. در ادامه نیز بر اساس مدل فازی بی ام وی، در بعد اقتصادی، گویه برنامه ریزی جهت عدم وارد شدن خسارات به وسایل داخل منزل با مقدار وزن 043/0، بیشترین میزان تاب آوری، در بعد اجتماعی گویه های آموزش در برابر آمادگی خطر، آگاهی و دانش با مقدار وزن 040/0، بیشترین میزان تاب آوری، در بعد نهادی-سازمانی گویه وضعیت آگاهی رسانی مدیران شهری هنگام رویارویی با بحران سیل با مقدار وزن 027/0 و در بعد کالبدی-محیطی، گویه میزان تراکم ساختمانی با مقدار 031/0 بیشترین میزان تاب آوری را به خود اختصاص داده است.
کلیدواژگان: تاب آوری شهری، سیلاب، رودخانه خرم رود، شهر خرم آباد -
صفحات 69-88
فضاهای شهری بخش هایی از بافت شهری هستند که عموم مردم به آن دسترسی فیزیکی و بصری دارند و بستری برای فعالیت های انسان و برقراری تعاملات اجتماعی محسوب می شود. استفاده گسترده از فضا برای فعالیت های اجتماعی نشان دهنده موفقیت فضاهای شهری است. الگوهای استفاده از فضا از جمله الگوهای مکث و حرکت کاربران از عوامل تعیین کننده کارایی این فضاها هستند. با توجه به اهمیت این موضوع، این پژوهش با هدف تحلیل الگوهای ادارکی- رفتاری کاربران در فضاهای عمومی منطقه پنج تهران با استفاده از روش چیدمان فضا انجام گرفت و جهت نیل به این هدف از نرم افزار Depth mapاستفاده شد. برای این منظور، مجموعه تحلیل های اهمیت ساختار و هم پیوندی در سطح منطقه پنج صورت گرفت و سه مولفه اتصال، یکپاچگی، عمق و میزان ارتباط آنها باهم باتوجه به مقیاس محدوده بررسی قرار گرفت. باتوجه به ساختار نسبتا شطرنجی محدوده مطالعاتی، معابر اصلی که نقش شریانی دارند، بیشترین پتانسیل را از جهت کیفیت اتصالی فضاها را دارا بودند. کمترین مقدار هم مربوط به مجموعه های مسکونی غرب منطقه بود. بیشترین میزان هم پیوندی مربوط به مرکز منطقه به سمت جنوب منطقه بود. بخش های غربی و شمالی منطقه عمق فضایی بیشتری داشتند. توپوگرافی مناطق شمالی بر فرم دسترسی ها تاثیر گذاشته و عمق فضایی بیشتر این نواحی را نسبت به مناطق جنوب منطقه سبب شده است. از دیگر نتایج این پژوهش، ارتباط نسبتا منطقی بین دو شاخص هم پیوندی و اتصال شاخص و درنتیجه میزان قابلیت ادراک این شاخص ها است (16/0=R2). یعنی عموما با افزایش اتصال، هم پیوندی فضاهای منطقه پنج افزایش می یابد. بنابراین تحلیل همزمان این دو شاخص در فضاهای موردنظر منطقه 5 بیشترین قرابت را با تحلیل کیفیت های تاثیرگذار بر فضاهای عمومی دارند
کلیدواژگان: چیدمان فضا، الگوهای رفتاری - ادراکی، منطقه پنج تهران، فضاهای شهری -
آینده پژوهی پارادایم مدیریت شهری پساکرونایی با تاکید بر تاب آوری شهری (مطالعه موردی: کلان شهر تهران)صفحات 90-112
هدف اصلی ازاین پژوهش، آینده پژوهی پارادایم مدیریت شهری پساکرونایی با تاکید بر تاب آوری شهری در کلان شهر تهران بود. بدین منظور، پیشران ها و ارتباطات بین آنها تجزیه و تحلیل و رتبه بندی گردید. این پژوهش ازلحاظ هدف، توسعه ای-کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی می باشد. در تحقیق حاضر ابتدا با مروری بر ادبیات نظری و سپس با استفاده از نظرات خبرگان و کارشناسان (40 نفر) به صورت دلفی مهمترین پیشرانها استخراج شد. برای تحلیل تاثیرات متقاطع پیشرانها، و تعیین میزان تاثیرگذاری و اثرپذیری هریک ازپیشرانها به صورت مستقیم و غیرمستقیم، ازنرم افزار میک مک استفاده شد. تعداد 74 پیشران در 8 بعد کلی (اقتصاد شهری، اجتماعی، زیست محیطی ومحیط شهری، کالبدی و زیرساخت شهری، مدیریتی و نهادهای شهری، امنیت شهری، سیاست و حکمروایی، فردی-روانشناختی) شناسایی شدکه درمجموع 5402 مورد ازکل روابط بین پیشرانها، دارای ارزش اثرات متقاطع بودند. خروجی ماتریس متقاطع ماتریس تاثیرات مستقیم (MDI) بیشترین تاثیرگذاری در بین پیشرانها در راستای مدیریت تاب آوری کلانشهر تهران در پساکرونا مربوط به حوزه مدیریتی، اجتماعی-مشارکتی و بنیادهای اقتصادی به ترتیب«مدیریت یکپارچه شهری»، «میزان مشارکت شهروندان و نهادهای مردمی برای مقابله با بحران»، «میزان تورم»، «میزان اعتماد شهروندان به مسیولین و مدیران شهری»، «افزایش سرمایه گذاری ها در کلانشهرتهران (سرمایه گذاری های داخلی و خارجی) برای بازساخت فضاها و زیرساختهای شهری»،«توجه و افزایش هزینه کرد تحقیق و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان»، «زیرساختهای شهرالکترونیک»، «مسیولیت پذیری وپاسخگویی مدیران شهری در قبل کارکرد مدیریتی خود»، «حاشیه نشینی و ساماندهی آن»، «مسکن ودسترسی به آن (خرید یا اجاره بها)»، «مهاجرت (نخبگان، پزشکان ومتخصصین و...)» بود. خروجی محاسبات نشان داد 15 پیشران جزو پیشرانهای تاثیرگذار؛ 5 پیشران،دووجهی؛ تعداد 6 پیشران، تاثیرپذیر؛ تعداد 8 پیشران، مستقل و تعداد 40 پیشران جزو پیشرانهای تنظیمی بود. بر اساس تحلیل نوع پراکنش پیشران ها و تاثیرگذاری مستقیم پیشرانها بر یکدیگر، سیستم تاب آوری کلانشهرتهران، ناپایدار بوده و سناریوهای آتی برای تاب آوری کلانشهر تهران، می بایست روی عوامل کلیدی پایه ای صورت گیرد
کلیدواژگان: پارادایم مدیریت شهری، آینده پژوهی، تاب آوری، پساکرونا، کلانشهر تهران -
صفحات 113-126
در دهه های اخیر توجه به بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری اهمیت زیادی پیدا کرده است. چراکه پدیده فرسودگی بافت های شهری تاثیر مستقیمی بر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شهرها دارد. در همین راستا، تحقیق حاضر در پی شناسایی عوامل اقتصادی موثر در امر بازآفرینی است که به عنوان محرک های اقتصادی بتوانند فرایند بازآفرینی بافت های فرسوده را تسهیل بخشند. این تحقیق، یک تحقیق کاربردی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و برداشت میدانی بوده و به روش توصیفی- تحلیلی تهیه شده است. محدوده مطالعاتی بافت فرسوده و ناکارآمد بخش مرکزی شهر زنجان است که با مساحت 492 هکتار موردتوجه مدیران و مسیولین امر مرمت و بازآفرینی شهری قرارگرفته است. در فرایند تحقیق، 5 معیار «ارزش اقتصادی»، «سرمایه گذاری»، «فعالیت های اقتصادی درون بافت»، «برند سازی» و «تامین منابع مالی لازم» با 12 مولفه به عنوان معیارهای اقتصادی موثر در تسهیل بازآفرینی بافت فرسوده و ناکارآمد شناسایی شدند. این معیارها ضمن تطبیق با شرایط محدوده موردمطالعه تحقیق، با استفاده از تکنیک دلفی فازی در دو مرحله موردبررسی قرار گرفتند که درنهایت، 5 معیار و 10 مولفه از میان 12 مولفه مذکور به عنوان معیارهای اقتصادی موثر در تسهیل بازآفرینی بافت فرسوده و ناکارآمد بخش مرکزی شهر زنجان تعیین و تایید گردیدند. نتایج رتبه بندی معیارها به روش تحلیل سلسله مراتبی نشان می دهد رتبه نخست مربوط به معیار تامین منابع مالی، رتبه دوم: فعالیت های اقتصادی درون بافت، رتبه سوم: سرمایه گذاری در منطقه، رتبه چهارم: برند سازی در منطقه و رتبه پنجم: ارزش اقتصادی منطقه می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش که قابل تعمیم به بافت های ناکارآمد حاشیه ای شهر زنجان و بافت های مشابه در شهرهای اطراف نیز می باشد، می تواند گامی مهم در اجرای سیاست های بازآفرینی شهری و برنامه های تجدید حیات شهری باشد. اگرچه همه این امور مستلزم برنامه ریزی دقیق، جامع و واقع گرایانه است.
کلیدواژگان: بافت فرسوده و ناکارآمد، محرک اقتصادی، باز آفرینی شهری، بازآفرینی اقتصادی، شهر زنجان -
صفحات 127-148
این مطالعه بر نقش محوری گردشگری پایدار، به ویژه ژیوتوریسم، هم در رشد اقتصادی و هم در حفظ محیط زیست تاکید می کند. دهگلان با برخورداری از جاذبه های ژیوتوریسمی فراوان، این پتانسیل را دارد که به عنوان یک مقصد برجسته ژیوتوریسم، راه حل هایی برای چالش های اشتغال و زیرساخت ها و بهره برداری از زیبایی های طبیعی خود ارایه دهد. با این حال، تحقیقات قبلی در این زمینه محدود بوده است که باعث ارزیابی علمی دقیق این مطالعه از پتانسیل ژیوتوریسم شده است. اهداف پژوهش شامل ارزیابی پتانسیل ژیوتوریسم از طریق مدل های ارزیابی کوبالیکوا و کومانسکو و ارایه چارچوب استراتژیک برای توسعه ژیوتوریسم در دهگلان است. رویکرد پژوهش، یک رویکرد توصیفی - تحلیلی است که شامل تحقیقات کتابخانه ای و نظرسنجی های تخصصی است. این مطالعه ابتدا یک چارچوب نظری را از طریق مرور ادبیات ایجاد می کند و سپس یک نظرسنجی با 12 متخصص را انجام می دهد؛ کارشناسان جاذبه های ژیوتوریسم را با استفاده از مدل های کوبالیکوا و کومانسکو ارزیابی می کنند و بینش هایی را از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته ارایه می کنند. نتایج نشان می دهد که «کوه شیدا» و «کوه سرمه لی» به عنوان جاذبه های ژیوتوریسمی برجسته در شهرستان دهگلان هستند که روایت های فرهنگی، تاریخی و مذهبی به طور قابل توجهی بر جذابیت آن ها تاثیر گذاشته است. رویکرد توسعه ژیوتوریسم کل نگر، ادغام عناصر طبیعی و فرهنگی در عین پرداختن به چالش ها و فرصت ها از جمله مسایلی است که در این مطالعه مورد تاکید قرار گرفته است. این مطالعه پیش گام ارزیابی جامع ژیوتوریسم و برنامه ریزی استراتژیک در شهرستان دهگلان است و بینش های نوآورانه ای را برای محققان و سیاست گذاران ارایه می دهد. این امر بر اهمیت توسعه کل نگر، بهبود زیرساخت ها، بازاریابی موثر و شیوه های پایداری تاکید می کند. این پژوهش به عنوان یک نقشه راه برای رشد پایدار ژیوتوریسم در دهگلان عمل می کند و معیاری را برای تلاش های ژیوتوریسمی آینده در این منطقه تعیین می کند.
کلیدواژگان: مدیریت گردشگری، توسعه گردشگری، ژئوتوریسم، برنامه ریزی راهبردی، شهرستان دهگلان -
صفحات 149-168
امروزه در صورت نداشتن آگاهی و آمادگی در جهت مقابله با بلایای طبیعی و انسانی، می تواند صدمات جبران ناپذیری به شهروندان وارد کند. هدف اصلی پژوهش ارزیابی ابعاد تاب آوری شهری در مناطق 5 گانه شهر ارومیه می باشد. مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی می باشد. جمع آوری اطلاعات به دو صورت اسنادی و برداشت میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش ساکنین مناطق 5 گانه شهر ارومیه می باشد و با استفاده از فرمول کوکران تعداد حجم نمونه 384 عدد به دست آمده است که به صورت تصادفی در محدوده توزیع گردیده است. در این پژوهش متغیر مستقل تاب آوری شهری و متغیرهای وابسته شامل ابعاد اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی و نهادی می باشد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به صورت کمی صورت گرفته است به طوری که از روش های آماری نظیر آزمون های آماری t تک نمونه ای، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشانگر این است که ابعاد تاب آوری شهری در منطقه یک از سطح متوسط بالاتر، در منطقه دو از سطح متوسط پایین تر، در منطقه سه از سطح متوسط بالاتر، در منطقه چهار در سطح متوسط و در نهایت در منطقه پنج ابعاد اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی و کالبدی از سطح متوسط بالاتر و بعد نهادی در سطح متوسطی قرار دارد و به طورکلی میزان تاب آوری شهری مناطق 5 گانه شهر ارومیه در سطح بالاتر از متوسط قرار دارند. نتایج رتبه بندی مناطق نشانگر این است که منطقه یک ارومیه رتبه اول و منطقه دو ارومیه رتبه پنجم را کسب نموده است. همچنین میان متغیرهای وابسته و مستقل رابطه ای معنادار مستقیم وجود دارد.
کلیدواژگان: تاب آوری، توسعه پایدار، بحران، ارومیه -
صفحات 169-188
زمین لغزش به عنوان یکی از مخاطرات طبیعی عمده در مناطق کوهستانی محسوب می شود. شناسایی عوامل موثر در وقوع زمین لغزش در یک حوضه و پهنه بندی خطر آن از ابزارهای اساسی جهت دستیابی به راهکارهای کنترل این پدیده و انتخاب مناسب ترین و کاربردی ترین گزینه مدیریتی می باشد. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی عوامل موثر در وقوع زمین لغزش و پهنه بندی آن با استفاده از مدل LIM هدفگذاری شده است. بدین منظور پس از بدست آوردن وزن هر یک از نقشه های عاملی و ستون وزن هر یک از واحد ها (شامل: طبقات ارتفاعی، شیب، جهت شیب، تراکم زهکشی، فاصله از رودخانه، فاصله از جاده، واحدهای سنگ شناسی ، فاصله از گسل، پوشش گیاهی، کاربری اراضی، بارش سالانه و گروه های هیدرولوژیک خاک ها) با استفاده از مدل LIM از جمع جبری 11 لایه عاملی، نقشه وزن نهایی و پهنه بندی زمین لغزش به دست آمد. بر اساس نتایج حدود 34 درصد منطقه در محدود خطر زیاد تا خیلی زیاد، حدود 41 درصد منطقه در محدوده پتانسیل کم تا خیلی کم خطر و مابقی منطقه در محدوده با پتانسیل متوسط وقوع زمین لغزش واقع شده اند. نتایج مقادیر بیشینه وزن نهایی متغیرهای مختلف نشان داد که متغییرهای شیب، فاصله از جاده، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، ارتفاع، سنگ شناسی، فاصله از رودخانه، بارندگی، گروه هیدرولوژیکی خاک، جهت شیب و فاصله از گسل به ترتیب بیشترین تا کمترین تاثیرگذاری بر وقوع زمین لغزش های منطقه را دارا می باشند. به طور کلی نتایج تحقیق می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار برنامه ریزان بخش های مختلف اعم از کشاورزی، صنایع، محیط زیست و... قرار دهد.
کلیدواژگان: زمین لغزش، حوضه آبخیز بیونیژ، پهنه بندی، مدل LIM -
صفحات 189-206
پوشش گیاهی به عنوان یکی از مولفه های مهم حیات اکولوژیک محیط زیست به دلیل تاثیرات بسیار زیاد در اکوسیستم های مختلف محیطی و همچنین به دلیل تاثیر گذاری مستقیم بر معیشت و زندگی انسانی، عاملی اساسی و مهم بشمار می رود. از این رو، هدف از این پژوهش بررسی تغییرات پوشش گیاهی در زاگرس میانی با استفاده از داده های عددی ماهواره ای است. در این راستا داده های پوشش گیاهی ماهواره ترا سنجنده مادیس با توان تفکیک فضایی 250 متر در دوره زمانی 2001 تا 2018 اخذ شد. این داده ها با بهره گیری از زبان کدنویسی پایتون در ارتباط با سنجه های توپوگرافیکی ارتفاع، میزان و جهت شیب با روش پردازش رستری پنجره متحرک و روش آنالیز سلول به سلول مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بیشینه تراکم پوشش گیاهی در زاگرس میانی در ماه های آپریل (فروردین) تا جون (خرداد) و کمینه آن در ژانویه (دی) مشاهده می گردد. ارتفاعات زاگرس میانی در فصل بهار بالاترین نرخ شاخص پوشش گیاهی و در فصل زمستان کمترین نرخ را نشان می دهند. بیشینه مقدار شاخص پوشش گیاهی در ارتفاع 1500 متر بروز می کند. شاخص پوشش گیاهی در زاگرس میانی تا شیب 95 درصد، روند افزایشی داشته و پس از آن به آرامی کاهش می یابد. کمینه نرخ شاخص پوشش گیاهی در جهت جنوبی از 150 تا 200 درجه آزیموت شمالی ساعتگرد و بیشینه آن در جهت شمال از 300 تا 360 درجه آزیموت شمالی ساعتگرد مشاهده می شود، ارتفاع حد بالای رویش یا M.V.A، در ماه های سرد به سوی طبقات ارتفاعی پایین تر نزول و در ماه های گرم سال به سمت ارتفاعات بالاتر صعود می کند. به طور کلی روند تغییرات شاخص پوشش گیاهی نیز نشان از افزایش شاخص پوشش گیاهی در این واحد کوهستانی دارد.
کلیدواژگان: پوشش گیاهی، شاخصNDVI، سنجش از دور، سنجنده مادیس، زاگرس میانی -
صفحات 207-218
هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر سرمایه اجتماعی بر توسعه گردشگری سلامت با نقش میانجی احساس امنیت عمومی می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش تحقیق ازنوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل متخصصین و کارشناسان حوزه گردشگری سلامت در استان لرستان به تعداد 62 نفر می باشد که تعداد نمونه به شیوه کل سرشماری به تعداد 62 نفر تعیین شدند. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه 55 سوالی که در سه قسمت اصلی احساس امنیت، سرمایه اجتماعی و گردشگری سلامت به ترتیب با 15، 15 و 25 سوال می باشد. روایی پرسشنامه به شیوه صوری و محتوایی بوده است و پایایی کل پرسشنامه نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 81/0 مورد تایید واقع شده است. داده های گردآوری شده بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار پی ال اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر آن بود که به طور کلی سرمایه اجتماعی بر توسعه گردشگری سلامت با نقش میانجی احساس امنیت عمومی تاثیر داشته است و بر این اساس سرمایه اجتماعی بر گردشگری سلامت، سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت عمومی بو احساس امنیت عمومی بر گردشگری سلامت تاثیر داشته است. بر این اساس بهره گیری از مشارکت مردم محلی در توسعه گردشگری سلامت در استان لرستان ضمن ایجاد اعتماد عمومی زمینه ساز افزایش سرمایه اجتماعی و در نهایت امنیت می شود.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، گردشگری سلامت، احساس امنیت، استان لرستان -
صفحات 219-238
با آغاز نوگرایی در ایران که از اوایل حکومت پهلوی آثار عینی تر آن در شهرها ظاهر شد، محله های تاریخی که پویایی و پایداری خود را در گذشت زمان نشان داده بودند، رو به زوال نهادند و بافت جدید که عمدتا به تدریج از دهه ی چهل تاکنون پیرامون بخش تاریخی ساخته شده است، در این بافتها بسیاری از ویژگیهای محله های تاریخی شکل نگرفته است به این ترتیب محله های تاریخی و جدید در شهر گرگان از نظر پایداری با تغییرات و چالشهای مواجه شده اند، که باید شناخته شود. در پژوهش حاضر با نگاهی به مقوله ی پایداری محله ای، ابعاد مختلف آن و سطح پایداری محله ای در 8 محله شهر گرگان بررسی شد. روش تحقیق حاضر به توجه به ماهیت تحقیق، سوال و اهداف تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و از دو فاز شکل گرفته است. در فاز اول تحقیق به بررسی روند گسترش فضایی شهر گرگان در طی 45 سال اخیر پرداخته شد که بدین منظور از تصاویر ماهواره ای بهره گرفته شد، در فاز دوم تحقیق به گونه شناسی پایداری محله ای در 8 محله شهر گرگان که از گونه های متفاوت یافتی و کالبدی بوده، پرداخته شد و در این مرحله ازمدلهای VIKOR،SAW و تکنیک کپ لند استفاده شد، نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان داد که در بازه ی زمانی 45 ساله شهر گرگان با گسترش شهری بسیار زیادی مواجه بوده و محلات جدید در قالب محلات الحاقی و شهرک سازی و طرح های توسعه شهری شکل گرفتند. محلات قدیمی شهر گرگان در بین شاخص های پایداری اقتصادی، کالبدی زیست محیطی و اجتماعی پایداری قبلی خود را ندارند؛ و شکل گیری محلات جدید و بدون برنامه و ادغام روستاها در شهر گرگان ازجمله اوزینه و انجیراب و گرگان جدید در سالهای بعد از انقلاب نشان می دهد که این محلا صرفا محلی برای سکونت اقشار پایین جامعه بوده و نشانی از کارکرد و هویت محله ای و پایداری محله ای در آن ها به چشم نمی خورد.
کلیدواژگان: توسعه فضایی شهری، گونه شناسی، پایداری محله، شهر گرگان
-
Pages 1-24
The urban environment is a dynamic collaboration of various organizations working together to achieve multiple goals through an unpredictable process of negotiation and mutual demand adjustment. Given that one of the key strategic challenges facing urban organizations is the influence wielded by groups capable of imposing constraints on them, strategic planning should encompass not only the development of a competitive advantage and value creation strategy but also a legitimacy strategy. This legitimacy strategy should be aimed at justifying the organization's actions through a political bargaining process with other city institutions. The current study aims to investigate and prioritize the influential factors of power in shaping strategic thinking of urban management in Khorramabad city. This research follows an applied approach in terms of its objectives and employs a descriptive survey methodology. The research variables encompass the components of power that impact strategic thinking, identified and ranked using the Delphi method and the TOPSIS model. The study's target population includes urban management specialists and experts from Khorramabad, comprising academic scholars, executive managers, and strategy design and implementation consultants, totaling 14 individuals. In the initial stage, examining strategic thinking models, city power theories, and extensive expert consultations identified ten key components. Subsequently, the Delphi method was employed across three rounds to refine these components through expert opinions. In the final step, the TOPSIS method was applied to establish a ranking among these components. The analysis outcomes revealed that the primary influential components of power in urban management's strategic thinking include the power sources of urban organizations, the motivational dynamics of stakeholders, and the patterns of interaction among key stakeholders within the urban power landscape.
Keywords: Strategic thinking, power, urban management, Khorramabad -
Pages 25-46
The fabric of the historical centers of Iranian cities along with its physical and semantic works, represents the attractiveness, distinctiveness and unique characteristics of the city's location, history and culture. This is while these valuable and identity -giving pillars in the cities are facing many problems in physical, social, economic, cultural, etc. dimensions, and ignoring the problems of these tissues due to the passage of time and the long life of its valuable buildings. It can lead to the destruction of the culture and identity of a society. The historical and central fabric of Hamedan city as one of the old and civilized cities of the country due to the conflict between the past and modern functions, has suffered from limitations in infrastructure and physical capacity in the fabric and has created heterogeneous relationships between its functional content and physical structure. . In this regard, the aim of the current research is to identify and determine the physical limits of the historical fabric and the central core of the city. The study method is analytical -descriptive and based on map information (1956) and using the expert opinions of research experts, four options were presented for the scope of the historical context of the city. Next, using the Delphi method, the indicators for determining the appropriate physical range were extracted and the proposed ranges were prioritized using the hierarchical method (AHP). Based on the findings of the research and the analysis of the proposed options based on the indicators, the first option (the central ring of the city) with a score of 1.29, received the highest percentage of desirability as the physical area of the historical context of Hamedan city.
Keywords: Historical cores, Historical context unitManagement, Centralcore zoning, Hamadancity -
Pages 37-68
Urban resilience refers to the ability of an urban system on a temporal and spatial scale to maintain or quickly return to the desired past functions. Today, one of the major issues and problems that most megacities of the world are dealing with is natural hazards that always threaten human settlements and human lives and can cause losses and casualties in a short period of time. Leave a very wide space. In this regard, the present study was compiled with the aim of evaluating the dimensions of urban resilience against natural hazards in Khorram Abad city. The current research is an analytical research in terms of its purpose, application, and in terms of the method of data collection, and in terms of its implementation, it is a survey type, and in terms of the research method, it is of a quantitative type. In order to analyze the data, SPSS software, combined models (FARAS + FKOPRAS) and FBMW were used. The results of the sample T - Tech test in the dimensions (economic, social, physical -environmental, institutional -organizational) showed that the state of urban resilience in Khorramabad is weak, and based on the combined models (Aras Fazi and Cooperas Fazi), the social dimension with a weight of 34.00, the highest level of resilience and the institutional -organizational dimension with a weight of 30.00), the lowest level of resilience in Khorram Abad city against floods. Have given In the following, based on BMW's fuzzy model, in the economic dimension, the subject of planning in order not to cause damage to household appliances with a weight value of 0.043, the maximum amount of resilience, in the social dimension, the subjects of education. Against risk preparation, awareness and knowledge with a weight value of 0.040, the highest level of resilience; In the institutional -organizational dimension, the issue of the state of awareness of urban residents when facing the flood crisis with a weight of 0.027, and in the physical -environmental dimension, the item of building density with a value of 0.031, has the highest level of resilience. Have given.
Keywords: UrbanResilience, FloodWater, KhorramroudRiver, KhorramabadCity -
Pages 69-88
Urban spaces are parts of the urban fabric that the general public has physical and visual access to, and it is considered a platform for human activities and establishing social interactions. Wide use of space for social activities shows the success of urban spaces. Patterns of space use, including patterns of pause and movement of users, are factors that determine the efficiency of these spaces. Considering the importance of this topic, this research was conducted with the aim of analyzing the perceptual -behavioral patterns of users in the public spaces of Panj district of Tehran by using the method of space layout and depth map software was used to achieve this goal. For this purpose, a series of analyzes of the importance of structure and interconnection was carried out at the level of five regions, and the three components of connection, integrity, depth and the degree of their relationship were examined according to the scale of the area. According to the relatively checkerboard structure of the study area, the main thoroughfares, which have an arterial role, had the greatest potential in terms of the connecting quality of the spaces. The lowest amount was related to residential complexes in the west of the region. The highest degree of connection was related to the center of the region to the south of the region. The western and northern parts of the region had greater spatial depth. The topography of the northern regions has affected the form of the accesses and has caused the greater spatial depth of these regions compared to the southern regions of the region. Among the other results of this research, there is a relatively logical relationship between the two indicators of interlinking and index connection, and as a result, the degree of perception of these indicators (R2=0.16). That is, generally, with the increase of connection, the interconnection of the spaces of zone five increases. Therefore, the simultaneous analysis of these two indicators in the targeted spaces of Region 5 has the greatest affinity with the analysis of the qualities affecting public spaces .
Keywords: Spacsyntax, Behavioral-perceptual patterns, District 5 of Tehran, Urban spaces -
Pages 90-112
The main purpose of this study was to investigate the futures of post -Covid -19 urban management paradigm with emphasis on urban resilience in Tehran metropolis. For this purpose, macrotrends and interactions between them were analyzed and ranked. In terms of purpose and nature, this is a developmental -applied and a descriptive -analytical research, respectively. In this study, first, reviewing the theoretical literature, and next, using the opinions of experts (n=40) through Delphi technique, the most important macrotrends were extracted. MICMAC software was used to analyze the cross effects of macrotrends and determine direct and indirect influence and effect of each macrotrend. A total of 74 macrotrends were identified in 8 general dimensions (urban economy, social, environmental and urban environment, physical and urban infrastructure, management and urban institutions, urban security, politics and rule, individual -psychological) that a total of 5402 cases of interactions between macrotrends were rated as cross effects. According to the outcome of Cross -Impact Matrix (CIM) and Matrix of Direct Influence (MDI), among the macrotrends along with resilience management of Tehran metropolis after COVID -19 pandemic, in management, social -participatory and economic foundations terms, the integrated urban management, participation of citizens and public institutions to deal with crisis, inflation rate, level of citizens' trust in urban authorities and managers, increasing investments in Tehran metropolis (domestic and foreign investments) to re -build spaces and urban infrastructure, paying attention to and increasing research and development expenditure of knowledge -based businesses, electronic -city infrastructure, accountability of urban managers for their managerial functions, slum dwelling and organizing it, housing accessibility (purchase or rent), migration (elites, physicians, specialists, etc.) had the most influence, respectively . According to the calculations, there were 15 influential, 5 planar, 6 influenced, 8 independent and 40 regulatory macrotrends. Based on the analysis on the type of macrotrends distribution and direct influence of macrotrends on each other, the resilience system of Tehran is unstable and future scenarios for resilience of Tehran metropolis should be considered based on key basic factors .
Keywords: Urban ManagementParadigm, FuturesStudies, Resilience, Post-Covid-19, TehranMetropolis -
Pages 113-126
In recent decades, paying attention to worn out and inefficient areas, whose main cause of wear and tear is economic decline, has become important because the wear and tear of urban areas has a direct effect on cultural, economic and social issues. In this regard, the current research seeks to identify economic factors that are effective in facilitating regeneration in worn -out areas, so that by achieving an economic stimulus model, steps can be taken in the direction of revitalizing worn -out and inefficient areas. This research, which is applied research, is based on library studies, observation and field observations and has been prepared by descriptive -analytical method. The study area is the dilapidated and inefficient fabric of the central part of Zanjan city, which has an area of 492 hectares and has been noticed by managers and officials of urban restoration and regeneration. In the research process, after examining the economic criteria affecting the regeneration process in inefficient contexts, 5 criteria of "economic value", "investment", "economic activities within the context", "branding" and "providing the necessary financial resources" with 12 components It was identified as effective economic criteria in facilitating the regeneration of worn out and ineffective tissue. These criteria, while adapting to the conditions of the scope of the research study, were examined using the fuzzy Delphi technique in two stages, and finally, in the process of performing the fuzzy Delphi technique, 5 criteria and 10 components out of the 12 mentioned components were found to be effective economic criteria in facilitating the regeneration of worn tissue. and inefficient in the central part of Zanjan city were determined and confirmed. The ranking these criterias by the method of hierarchical analysis shows the importance of the role of each of the effective criteria in facilitating the regeneration of the central tissue of Zanjan; which are: first rank: providing financial resources, second rank: economic activities within the context, third rank: investment in the region, fourth rank: brand construction in the region and the fifth rank: the economic value of the region. The results of this research, which can be generalized to the marginal inefficient areas of Zanjan city, can be an important step in the implementation of urban regeneration policies and urban revitalization programs. Although all these things require detailed, comprehensive and realistic planning.
Keywords: Economic stimulus, Urban regeneration, Economic revitalization, Distressed area, Zanjan city -
Pages 127-148
This study emphasizes the pivotal role of sustainable tourism, especially geotourism, in both economic growth and environmental preservation. With many geotourism attractions, Dehglan has the potential to provide solutions for employment and infrastructure challenges and exploit its natural beauty as an outstanding geotourism destination. However, previous research in this field has been limited, which makes this study's scientific assessment of the potential of geotourism. The objectives of the research include evaluating the potential of geotourism through Kubalíková and Comanescu evaluation models and providing a strategic framework for the development of geotourism in Dehglan. The research approach is a descriptive -analytical approach that includes library research and specialized surveys. This study first creates a theoretical framework through literature review and then conducts a survey with 12 experts; Experts evaluate geotourism attractions using Kubalikova and Comanescu models and provide insights through semi -structured interviews. The results show that "Shida Mountain" and "SormehLi Mountain" are prominent geotourism attractions in Dehgolan city, whose cultural, historical and religious narratives have significantly influenced their attractiveness. The holistic geotourism development approach is the integration of natural and cultural elements while addressing the challenges and opportunities among the issues emphasized in this study. This study pioneers a comprehensive assessment of geotourism and strategic planning in Dehgolan Countyand provides innovative insights for researchers and policy makers. This emphasizes the importance of holistic development, infrastructure improvement, effective marketing and sustainable practices. This research serves as a road map for the sustainable growth of geotourism in Dehglan and sets a standard for future geotourism efforts in this region.
Keywords: Tourism management, tourism development, geotourism, strategicplanning, DehgolanCounty -
Pages 149-168
Today, if we do not have the awareness and readiness to deal with natural and human disasters, it can cause irreparable damage to citizens. The main purpose of this study is to evaluate the dimensions of urban resilience in the five regions of Urmia. The present article is applied in terms of purpose and descriptive -analytical in nature. Data collection was done in two forms: documentary and field survey. The statistical population of this study is the residents of 5 Regions of Urmia and using Cochran's formula, the sample size of 384 has been obtained which has been randomly distributed in the area. In this study, the independent variable of urban resilience and related variables include social and cultural, economic, environmental, physical and institutional dimensions. Data were analyzed quantitatively using statistical methods such as one -sample t -test, Kruskal -Wallis and Spearman correlation. The results of this study show that the dimensions of urban resilience in region one are above average, in region two below average, in region three above average, in region four at average. Finally, in the region, five social and cultural, economic, environmental and physical dimensions are above the average level and the institutional dimension is at the average level. In general, the rate of urban resilience in the five regions of Urmia is above average. The results of ranking the regions show that region one is ranked first and region two is ranked fifth. There is also a significant direct relationship between dependent and independent variables .
Keywords: Resilience, Sustainable Development, Crisis, Urmia -
Pages 169-188
Landslides is considered as one of the major natural hazards in mountainous areas. Identifying the effective factors in the occurrence of landslides in a basin and zoning its risk is one of the basic tools to achieve solutions to control this phenomenon and select the most appropriate and practical management option. The present study aimed to evaluate the factors affecting the occurrence of landslides and its zoning using the LIM model. For this purpose, after obtaining the weight of each of the factor maps and the weight column of each unit (including: altitude, slope, slope direction, drainage density, distance from the river, distance from the road, lithological units, distance from the fault, Vegetation, land use, annual rainfall and soil hydrological groups) The final weight and landslide zining map was obtained using a model from the algebraic sum of the 11 factor layers. According to the results, arounf 34 % of the study area located in the range of high to very high risk, around 41 % in the range of low to very low potential risk, and the rest in the range of medium potential of landslide occurrence. The results of the maximum values obtaned for the final weight of different variables indiated that slope, distance from the road, land use, vegetation, height, lithology, distance from the river, rainfall, soil hydrological group, slope direction and the distance from the fault have the most to the least influence on the occurrence of landslides in the studied region, respectively. In general, the research results can provide useful information to planners in various sectors, including agriculture, industry, environment, etc.
Keywords: Landslide, Bionijwatershed, zoning, LIM model -
Pages 189-206
Vegetation is one of the most important components of the ecological life of the environment due to its great impact on various ecosystems and also due to its direct impact on human livelihood and life, is a fundamental and important factor. Therefore, the purpose of this research is to investigate vegetation changes in the central Zagros using satellite numerical data. In this regard, vegetation data of MODIS sensor with a spatial resolution of 250 m in the period 2001 to 2018 were obtained. These data were analyzed using Python coding language in relation to topographic measurements of height, the amount and slope direction by moving window raster processing method and cell -to -cell analysis method. The results showed that the maximum vegetation density in the central Zagros is observed in April to June and its minimum in January. The heights of the central Zagros show the highest rate of vegetation index in spring and the lowest rate in the winter. The maximum value of vegetation index occurs at an altitude of 1500 m. Vegetation index in the central Zagros has an upward trend up to a slope of 95% and then decreases slowly. The minimum vegetation index rate is observed in the southern direction from 150° - 200° of North azimuth and its maximum in the North direction is from 300° - 360° of North azimuth. The maximum vegetation altitude (M.V.A) descends to lower altitudes in cold months and ascends to higher altitudes in the warm months of the year. In general, the trend of changes in vegetation index shows an increase in vegetation index in this mountainous unit.
Keywords: Vegetation, NDVI Index, Remote Sensing, MODISsensor, central Zagros -
Pages 207-218
The purpose of the current research is to evaluate the impact of social capital on the development of health tourism with the mediating role of the feeling of public safety. The current research is of applied type. The research method is descriptive -analytical. The statistical population of the study includes specialists and experts in the field of health tourism in Lorestan province in the number of 62 people, and the sample number was determined by the total census method. The research tool consists of a 55 -question questionnaire, which consists of 15, 15 and 25 questions in three main parts: sense of security, social capital and health tourism. The validity of the questionnaire was based on form and content, and the reliability of the whole questionnaire was confirmed based on Cronbach's alpha of 0.81. The collected data were analyzed based on structural equation analysis in PLS software. The results indicated that, in general, social capital had an effect on the development of health tourism with the mediating role of public safety feeling, and according to this, social capital had an effect on health tourism, social capital had an effect on public safety feeling, and public safety feeling had an effect on health tourism. Based on this, taking advantage of the participation of local people in the development of health tourism in Lorestan province, while creating public trust, becomes the basis for increasing social capital and ultimately security.
Keywords: Social capitalhealth tourism, sense of securityLorestan province -
Pages 219-238
With the beginning of modernization in Iran, whose more objective effects appeared in the cities from the beginning of the Pahlavi regime, the historical neighborhoods that had shown their dynamism and stability over time began to decline, and the new context, which mainly gradually developed around the sector from the forties It has been built historically, in these contexts, many of the characteristics of historical neighborhoods have not been formed, thus the historical and new neighborhoods in Gorgan city have faced changes and challenges in terms of sustainability, which should be recognized. In the current research, looking at the category of neighborhood stability, its different dimensions and the level of neighborhood stability in 8 neighborhoods of Gorgan city were investigated. According to the nature of the research, the research questions and objectives, the present research method is descriptive -analytical and consists of two phases. In the first phase of the research, the spatial expansion process of Gorgan city during the last 45 years was investigated, for this purpose, satellite images were used. was discussed and at this stage the models VIKOR, SAW and Capeland technique were used, the results of the research findings showed that in the 45 -year period of time, Gorgan city has faced a lot of urban expansion and new neighborhoods in the form of additional neighborhoods and settlements and development plans A city was formed. Among the indicators of economic, physical, environmental and social stability, the old neighborhoods of Gorgan city do not have their previous stability; And the formation of new and unplanned neighborhoods and the integration of villages in the city of Gorgan, including Ozineh, Anjirab, and New Gorgan in the years after the revolution, shows that these neighborhoods were only a place for the lower strata of society to live, and it is a sign of the function and identity of the neighborhood and the stability of the neighborhood in them. It is not visible.
Keywords: Urban spatialdevelopment, typology, neighborhoodsustainability, Gorgancity